Thursday, 13 May 2010

Cercul anului

Astazi m-am gandit sa va scriu despre trecerea timpului.
Se spune ca cei mici nu percep trecerea timpului asa cum o facem noi. Ei nu ''stiu'' ca e luni, sau joi sau luna mai, sau anul tigrului :).
In general ei percep timpul prin ritmuri.
Am ramas uimita cand acum cativa ani, fara sa stiu prea multe despre asta, fetita mea cea mare, auzidu-si bunica spunand ''maine vin gunoireii'' a spus ''maine e marti''.
Abia apoi am vazut cum in gradinitele Waldorf fiecarei zi a saptamanii ii este dedicata o activitate. Si cum copiii stiu ca miercurea fac paine si vinerea merg in parc.

Cercul anului este o jucarie minunata, si pentru copii, si pentru adulti.
Este o jucarie magica, ce masoara timpul. Altfel decat suntem noi obisnuiti sa o facem.


Fiecare sectiune colorata reprezinta o luna, care are o figurina reprezentativa (vezi omul de zapada iarna, etc). Fiecare luna are 4 orificii in care se pot pune margele, ce marcheaza inceputul fiecarei saptamani.Puteti practic ca la inceputul fiecarei luni sa puneti impreuna cu copilul figurina aferenta lunii respective, apoi sa povestiti ce se intampla in luna respectiva din punct de vedere al ritmurilor pamantului de exemplu (ca infloresc ghioceii, ca soarele incepe sa sa trezeasca, etc) si apoi sa puneti impreuna cate o margica la inceputul fiecarei saptamani, discutand eventual despre ce veti face impreuna, ca familie, in saptamana ce va urma.

Este o activitate foarte frumoasa ce va introduce copilul in ritmurile naturii si va va aduce un ritm propriu si voua, ca familie.
Despre importanta ritmurilor sper sa scriu intr-o postare viitoara.

Pana atunci, cu drag,
CristinaNo comments:

Post a Comment